Proiectarea și realizarea în sine a unui acoperiș este un proces complex în cadrul căruia trebuie să se țină cont de câteva aspecte, printre care cele: estetice, funcționale și structurale. De memorat este faptul că, un acoperiș bine ales și bine montat îți va servi mulți ani la rând atât din punct de vedere estetic, cât și din cel funcțional.
De la ce trebuie să începi?
Stabilește care e cel mai potrivit model pentru nevoile tale, dar și pentru zona în care locuiești, ține cont de condițiile meteorologice. De asemenea, este recomandat să se țină cont și de avantajele și dezavantajele materialelor pentru acoperiș, încât să îți fie mai simplu să alegi o soluție eficientă în timp. După ce ai pus totul la punct, te poți gândi dacă îți dorești un acoperiș care să îți ofere spațiu în plus pentru terasă/mansardă sau un acoperiș eco, potrivit pentru a proteja mediul înconjurător. Dacă vei ține cont de toate sfaturile din acest articol, vei avea acoperișul și casa pe care mereu ți le-ai dorit.
Deși, poți cere sfatul unui specialist în domeniu, totuși este recomandat să știi câteva lucruri esențiale, pentru a avea temele pregătite atunci când ceri o ofertă. Vezi care sunt ele.
-
Greutatea mică. Este recomandat să ne documentăm despre specificațiile învelitorii și să căutăm una cu o greutate medie spre mică, cum ar fi țigla metalică sau tabla fălțuită. De ce? O învelitoare cu greutate mică presupune o structură simplificată a acoperișului și indirect, costuri mai reduse de realizare.
-
Rezistență. Atunci când alegem învelitoarea, ne axăm doar pe materiale de calitate, atent finisate, pentru a face față ultravioletelor și intemperiilor.
Din cele enumerate mai sus, putem concluziona faptul că, criteriul funcțional și cel structural sunt cele mai importante și sunt în strânsă legătură. Cele mai frecvente greșeli sunt pantele necorespunzătoare în raport cu tipul de învelitoare ales. O altă greșeală este poziționarea defectuasă a scurgerilor sistemului de jgheaburi și burlane. Nu instistați să folosiți un anumit tip de învelitoare dacă nu se pretează pentru anumite suprafețe, forme sau nu este potrivită în anumite condiții meteo.
-
Eleganța (sau aspectul estetic). Am lăsat acest aspect la urmă deși, acesta este perceput a fi cel mai important atunci când clientul alege acoperișul. De fapt, este punctul de reper de la care pornim. Punctual vorbind, culoarea, materialul, textura învelitorii sunt aspectele discutate în primul rând. Acestea însă, trebuie alese cu grijă, în concordanță cu textura, materialul și culoarea fațadelor. Nu putem ignora importanța rolului estetic, având în vedere că, acoperișul reprezintă o pondere importantă din volumetria casei. Însă, profesional vorbind, primează aspectele tehnice și durabilitatea. În funcție de produsul ales, poți opta pentru țigle metalice cu diferite stiluri sau pentru tablă fălțuită – care oferă proiectului tău un aspect clasic și durabil.
Care sunt greșelile frecvente atunci când alegem stilul acoperișului? Una dintre ele este dorința exagerată de a sorta totul cu tot. Prea multe tonuri din aceeasi culoare pot conduce la o casă ternă, fără accente. De asemenea, deseori se ignoră specificul zonei și al împrejurimilor, fapt care crează contraste absurde. Pentru a evita astfel de erori, este destul de important să se țină cont de specificul zonei și de integrarea unor elemente cu specific local în arhitectura casei.
Nu uita! Un acoperiș pentru casă performant este cel care rezistă mult timp, fără intervenții ulterioare.
Câteva recomandări pentru a evita greșelile frecvente în proiectarea și construcția acoperișurilor:
-
Dacă suma alocată construirii acoperișului depășește bugetul inițial, privește-o ca pe o investiție durabilă, pe termen lung.
-
Dacă îți dorești un acoperiș cu caracteristici excelente, care să îți asigure confortul și să evidențieze frumusețea arhitecturală a locuinței, optează pentru cel din țiglă metalică.
-
Montarea unui sistem pluvial de calitate, în concordanță cu dimensiunea acoperișului, te va scuti de alte cheltuieli viitoare în ceea ce privește repararea structurii de rezistență a pereților, a soluțiilor de eliminare a mucegaiului apărut în urma infiltrațiilor sau chiar a schimbării sistemului.
-
Nu încerca să montezi singur acoperișul! În cazul în care montajul nu va fi realizat de către specialiști, rezultatul final are toate șansele să nu fie nici estetic și nici perfect funcțional.