Un accesoriu adesea necesar pentru acoperișul tău: elementul dolie

06 May 2020 #Noutăți

Nu putem vorbi despre casă făcând abstracție de acoperiș. În fond, acesta este cel care transformă cei patru pereți într-o locuință, oferindu-i protecția necesară împotriva tuturor factorilor externi.

Având în vedere rolul important pe care îl joacă acoperișul, este esențial să ai grijă ce soluții alegi pentru sistemul de învelitoare al casei, sistem care cuprinde atât foile de tablă sau șindrilă, cât și accesoriile sau elementele auxiliare, precum dolia, coama, șorțul de streașină, frontoanele și chiar complexele sisteme pluviale. În articolul de față vom vorbi despre primul element menționat, respectiv despre dolia pentru acoperiș.

Dolia – unul dintre accesoriile metalice de acoperiș

Pentru a înțelege pe deplin rolul esențial al doliei în procesul de construire a unui acoperiș rezistent, care să asigure un grad maxim de confort în interiorul locuinței, este obligatoriu să știm ce este aceasta și ce rol îndeplinește.

Dolia este accesoriul care se montează pe linia de intersecție a doi versanți ai acoperișului ce formează între ei un unghi. Rolul său este de a uni două ape ale acoperișului și de a izola intersecția acestora. Totodată, dolia contribuie la colectarea apei de pe acoperiș și la evacuarea sa spre jgheaburile sistemului pluvial, în același timp împiedicând apariția infiltrațiilor sub învelitoare și distrugerea structurii de rezistență a acoperișului.

Din definiția doliei pentru acoperiș putem extrage următoarea informație importantă: nu toate acoperișurile au dolie, ci doar cele care dispun de mai mulți versanți. Considerăm că este necesar să atragem atenția asupra acestei informații întrucât, nu de puține ori, am observat că proprietarii caselor cu acoperișuri în două sau patru ape ori chiar de tip terasă întreabă uneori despre acest accesoriu.

Există mai multe tipuri de dolii pentru acoperiș?

Este o altă întrebare pe care o primim des și al cărei răspuns este pozitiv. Da, există două tipuri de dolii de bază: simple și speciale, cu zone de ambutisare! Dacă despre cele dintâi nu sunt multe de spus, despre cele din a doua categorie ar fi câteva lucruri de adăugat. Zona suplimentară de ambutisare a doliilor speciale, amplasată la mijlocul piesei, are rolul de a opri apa care vine cu viteză de pe un versant al acoperișului către celălalt.

În cazul ambelor tipuri de dolii este esențială partea de montaj. Deși pare simplu, acesta trebuie realizat de experți (ca, de altfel, întreaga construcție a acoperișului). De ce? Pentru că sunt informații pe care este posibil să nu le ai și, în încercarea de a monta dolia în funcție de experiența pe care ai acumulat-o în urma meșteritului prin curte, există riscul să faci mici greșeli care te-ar putea costa eficiența acoperișului.

De exemplu, știai că, pentru ca dolia să permită scurgerea apei, panourile de țiglă metalică trebuie decupate la o distanță de 80 mm față de centrul doliei și că aceasta din urmă nu se fixează în țiglă cu șuruburi? Îți închipui că, dacă ai fi făcut asta, ai fi distrus cel mai probabil dolia și eventual și alte părți ale acoperișului?

Soluțiile pentru un acoperiș perfect trebuie să aibă în vedere toate aceste lucruri și multe altele în plus. Unul dintre ele este reprezentat de alegerea tuturor pieselor necesare de la un singur producător, pentru a reduce semnificativ riscul de apariție a problemelor tehnice și estetice. 

Noutăți recente
#Noutăți

Votul tău contează!

Mai mult
#Noutăți

Condiții de garanție

Mai mult
#Noutăți

Rulourile exterioare parasolare Velux - protecția perfectă împotriva căldurii!

Mai mult
Ești gata pentru o experiență premium? Contactează-ne